Gastroşizis, barsakların ve nadiren de midenin göbek kordonun sağındaki bir açıklıktan dışarı çıktığı doğumsal bir karın ön duvarı anomalisidir. Görülme sıklığı 2500 doğumda 1’dir. Üzerinde zar olmadığından barsaklar hamilelik boyunca amnion sıvısı ile temas eder. Bu nedenle barsak duvarında kalınlaşma, ödem ve barsaklar arası yapışıklıklar görülür.
Gastroşiziste ek anomaliler, gastrointestinal sistem anomalileri dışında nadirdir. Bu hastalarda barsakların karın dışında gelişmesi nedeniyle malrotasyon vardır. İntestinal atreziler de %10-15 oranında gastroşizisle birlikte görülür.
Gastroşiziste Tanı ve Tedavi
Hamilelik sırasında üçüncü aydan itibaren ultrason ile gastroşizis tespit edilebilmektedir. Gastroşizis tanısı alan hastaların doğumu çocuk cerrahisi kliniği ve yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan donanımlı bir merkezde planlanmalıdır.
Gastroşizis tedavisi cerrahi yöntemle barsakları karın içine sıkıştırmadan yerleştirmek ve karın ön duvarını kapatmaktır. Barsakların üzerinde koruyucu zar olmadığından kısa sürede onarım yapılmalıdır.
Barsaklar karın içine sığmadığı durumlarda ise işlem aşamalı olarak yapılır. Barsakların üzerini geçici kapamayı sağlamak için özel bir malzemeden yapılı yama kullanılır. Yama karın duvarı tam kapandıktan sonra çıkarılır.