Duodenal Atrezi (Onikiparmak Barsağı Tıkanıklığı)

Atrezi, vücudumuzda bulunan lümenli organların (yemek borusu, barsak, safra yolu gibi) doğumsal olarak bir bölümünün tıkalı olması ya da gelişmemesidir.

Duodenal Atrezi Nedir?

Duodenum; ince barsağın mideden sonra başlayan ilk kısmıdır. Duodenum ya da diğer adıyla onikiparmak barsağındaki tıkanıklığa duodenal atrezi denir. Görülme sıklığı 10000 canlı doğumda 1-3’tür. Bu hastalarda, Down sendromu ve kalp anomalisi daha sık olmak üzere diğer doğumsal anomalilerin görülme riski vardır.

Duodenal Atrezi Tanısı Nasıl Koyulur?

Doğumdan önce yapılan ultrason ile tanı koyulması mümkündür. Ultrason incelmesinde karakteristik iki baloncuk görülür. Bebek anne karnında tanı almadıysa, mideden barsağa geçiş olmadığı için doğum sonrası saatler içinde kusmaya başlar. Kusma safralı (yeşil renkli) veya safrasız olabilir. Bu durumda çekilen batın grafisinde iki baloncuk (double bubble) görülür ve tanı kesinleşir.

 

Duodenal Atrezi Tedavisi

Tedavisi cerrahidir. Tanı kesinleşince, bebeğin kusmaması için önce burundan mideye kadar uzanan bir tüp takılır. Damar yolundan sıvı başlanarak kayıpları karşılanır, sonra ameliyat yapılır. Ameliyatta duodenumdaki tıkalı bölüm atlanarak mide ile duodenum arasında yeni bir yol yapılır. Böylece mide ile barsak arasındaki devamlılık sağlanmış olur.

Ameliyat sonrası, bir süre daha damar yolundan sıvı desteğine devam edilir. Bebek kusmadan ağızdan rahatça beslenebilir duruma gelince taburcu edilir. Bu süre 2-3 haftayı bulabilir. Prematürite, düşük doğum ağırlığı ve diğer anomaliler hastanede yatış süresini uzatabilir.