Pektus Ekskavatum (Kunduracı göğsü) Nedir?

Pektus Karinatum (Güvercin göğsü) Nedir?
Pektus karinatum, göğüs duvarı ve göğüs kafesinin önündeki kemiğin (sternum) dışa doğru çıkık olma halidir. Pektus ekskavatuma göre daha nadir görülür. Toplumda görülme sıklığı 10.000’de 6’dır. Genellikle ergenlik döneminde fark edilir.
Pektus ekskavatumdaki gibi kalp ve akciğere baskı yapmadığı için çocuklarda fizik aktivite sırasında solunum sıkıntısı ve çabuk yorulmaya neden olmaz. Görünüm dışında sorun yaratmayabilir.
Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Açık cerrahi yöntem ile pektus ekskavatum ve pektus karinatumdaki şekil bozukluğu olan kaburgaların bir kısmı çıkarılır ve sternum kemiğinin düzeltilmesi gerçekleştirilir. Bu yöntemde ameliyat sonrasında göğüs kafesinin daralmasına bağlı solunum fonksiyonlarında bir miktar bozulma görülebilir.
Pektus ekskavatumda uygulanan kapalı cerrahi yöntemi NUSS ameliyatında ise; çocuğun boyutlarına göre hazırlanmış metal çubuklar yardımıyla göğüs kafesi içerden dışarı doğru itilerek tekrar şekillenir. NUSS yöntemi daha az ameliyat izi taşıması ve daha az ağrılı olması açısından avantajlıdır. Tedavi yaklaşık 2 yıl sürer, bu süre boyunca metal çubuk göğüs kafesine yerleştirilen kısımda durur.
Pektus ekskavatumda uygulanan diğer bir yöntem VacuumBell tedavisidir. Bu yöntem 17-18 yaş öncesi göğüs kafesi halen esnek iken yapılabilen bir işlemdir. İşlemde vakum, mevcut çukurluğun üstüne yerleştirildikten sonra emme (negatif basınç) yaparak düzelmeyi sağlamaktadır. Uygulama günde iki defa, birer saat yapılır. Düzenli uygulama yapıldığında 3-6 ay civarında sonuç alınır, duruma göre uygulamayı 12 aya kadar devam ettirmek gerekebilir. Vakum yöntemi ile hafif ve orta dereceli pektus ekskavatum vakalarında daha iyi sonuçlar elde edilmektedir.