Sünnet

Ülkemizde çoğu zaman sünnet dini ve sosyokültürel sebeplerden ötürü yapılır. Parafimozis gibi sünnet derisinin geri çekilmesi ve yerine getirilememesi durumunda penis ucunda kangren gelişimin önüne geçmek için acilen sünnet yapılması gereklidir. Ancak fimozis, sık idrar yolu enfeksiyonu geçirilmesi, vezikoüreteral reflü ve balanit varlığında elektif şartlarda sünnet yapılması uygundur.

Sünnet Hangi Yaşta Yapılmalı?
Keskin sınırlarla belirlenmiş “sünnet olma yaşı” diye bir kavram yoktur. Sünnetin zamanlamasına çocuğun fiziksel ve tıbbi durumu, ailenin görüşü ve doktorun tecrübesi esas alınarak karar verilmelidir.

Sünnette Genel Anestezi mi, Lokal Anestezi mi Tercih Edilmeli?
Sünnet öncesi görüşmede detaylı bir bilgilendirme ve muayene sonucunda uygulanacak anestezi şekline aile ile birlikte karar vermek en doğrusudur. Ancak şu gerçeği de unutmamak gerekir; sünnetin sağlıklı, komplikasyonsuz ve cerrahi kurallara uygun yapılabilmesi için genel anestezi en önemli koşullardan birisidir.

Sünnet çok basit bir işlem gibi görünse de uzman eller tarafından gerçekleştirilmediği takdirde ciddi cerrahi komplikasyon ve psikolojik sorunlara neden olabilmektedir. Bu sebeple ‘sünnet lokal mi genel mi yapılmalı’ tartışmasından çok sünnetin ameliyathane koşullarında tecrübeli uzman tarafından yapılması daha önemlidir. Özellikle sanal ortamda dolaşan sünneti hafife alan yorumlara ve genel anesteziye karşı oluşturulan ön yargılara itibar edilmemelidir.

İster genel ister lokal anestezi ile yapılsın nadir de olsa sünnetle veya kullanılan ilaçlarla ilgili komplikasyonlar görülebilir. Özellikle yenidoğan çağında bu komplikasyonlarla baş etmek çok daha zor ve risklidir. Sünnet yapmadan önce bebeğin bir süre gözlenmesi, başta gözden kaçabilecek bir sağlık probleminin olmadığının teyit edilmesi ve özellikle kilosu düşükse normal kiloya gelmesi beklenmelidir.

Sünnette Lazer!
Son yıllarda kullanımı artan ve halk arasında lazerle Sünnet olarak adlandırılan, fakat lazerle hiç ilgisi olmayan bu sistemde elektrikle ısıtılmış telle deri kesilir. Isı etkisi ile damarlar yanar ve kanama görülmez. Duyusal sinirler ve kanlanma açısından hassas olan peniste bu yöntemin kullanılması kalıcı hasara neden olabilir.