Labial Füzyon

Labial Füzyon Nedir?

Labial füzyon; kız çocukların cinsel organlarındaki küçük dudaklar (labium minus) olarak tanımlanan ve iki yanda bulunan yapıların birbirlerine yapışmasıdır. Yapışma kısmi veya tam olabilir. Yapışıklık alt köşeden başlayarak klitorise kadar ilerleyebilir. Genelde vajenin kapalı olması, kaşıntı veya idrar yaparken zorlanma şikayetleri mevcuttur. Yapışıklığın gerisinde idrar birikmesine bağlı olarak idrar yapma sonrasında iç çamaşırının ıslanması ve idrar yolu enfeksiyonuna bağlı yakınmalar da görülebilir.

Labial Füzyon Nedenleri

Labial füzyon doğuştan olmayıp, genellikle bebeklerin bezli döneminde olur. Bazı çocuklarda tuvalet eğitimini tamamlayıp bezden kurtulduktan sonra da ortaya çıkabilir.

Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, aşağıdaki faktörlerin biri veya birkaçının etkili olduğu düşünülmektedir.

  • Östrojen hormonun azlığı
  • Kullanılan ıslak mendillere bağlı tahriş
  • Uygun olmayan şampuan ya da sabun kullanımı
  • Genital bölgenin mantar enfeksiyonları
  • İdrar içeriğinin bazı bebeklerde tahriş edici etkisi
  • Genital bölge hijyenine dikkat edilmemesi ya da aşırı titiz davranan annelerin o bölgede mikrotravmalar oluşturması.

Tedavisi

Yapışıklığın düzelmesi için östrojen hormonu içeren veya steroid içeren kremler kullanılması yaygın bir tedavi yöntemidir. Ancak östrojen hormonu içeren kremlerin ciltten emilmesi sonrası östrojen hormonuna bağlı, meme büyümesi ve kıllanma gibi bazı yan etkilerin ortaya çıkması ve steroid içeren kremlere bağlı cilt kurulukları kremlerin kullanımını kısıtlamaktadır.

Krem tedavisinde başarı oranı düşüktür. Yapışıklığın cerrahi olarak ayrılması önerilir. Cerrahi uygulama çocuğun yaşına göre lokal veya genel anestezi yapılabilir. Operasyonda cerrahi alet yardımıyla küçük dudaklar birbirinden ayrılır. Tedavi sonrası genital bölgeye yönelik hijyenik uygulamalar ve tahrişten kaçınmak için gerekli girişimler devam etmelidir.

Cerrahi sonrası yapışıklığın tekrarlama oranı %35 civarındadır.