Hipospadias

hipospadias

Hipospadias Nedir?       

Hipospadias bir doğumsal anomalidir. Bu anomalide üretra adı verilen idrar kanalı gelişimini tamamlayamamış, idrar deliği penisin uç bölümü yerine daha alt kısmında kalmıştır. Bu hastalarda sünnet derisi de tam gelişmemiştir; penisin arka kısmı sünnet derisi ile örtülü iken penisin alt kısmı açıktadır. Bundan dolayı halk arasında ‘‘Peygamber sünnetli’’, “doğustan sünnetli” ya da “yarım sünnetli” olarak da isimlendirilir.

Hipospadias idrar deliğinin pipi üzerindeki yerleşimine göre sınıflandırılır; idrar deliği pipi ucuna yakın olanlar genel anlamda Distal hipospadias tanımlaması içerisinde yer alırken, daha aşağı yerleşimli olanlar proksimal hipospadias olarak isimlendirilir.

Ne Sıklıkta Görülür?

Hipospadias her 300 erkek çocuğundan birinde görülür. En sık görülen tip idrar deliğinin penis ucuna yakın olduğu distal hipospadias denilen gruptur.

Tanı ve Belirtiler

Hipospadias tanısı muayene ile rahatlıkla konulabilir. Genellikle ek bir tetkik istemeye gerek yoktur. Ancak proksimal hipospadiaslı ağır olgularda böbrekler ve idrar yollarında başka sorunlar da sözkonusu olabileceğinden detaylı bir üriner sistem ultrasonografisi ile değerlendirme yapmak gerekebilir.  Hipospadias ile birlikte iki taraflı inmemiş testis varsa mutlaka kromozom analizi yapılarak, bu durumun bir cinsel faklılaşma sorunu olup olmadığı netleştirilmelidir.

Belirtiler:

  • İdrar deliğinin pipinin alt yüzünde ve daha geride olması,
  • Ereksiyon (sertleşme) anında pipide eğrilik oluşması
  • Pipi başının yassı olması,
  • Sünnet derisinin pipinin alt yüzünde oluşmaması,
  • Karşıya işeyememe
  • İdrar deliği çok geride olanlarda oturarak işeme mecburiyeti olması
  • Erişkin yaşta cinsel fonksiyon bozuklukları gibi belirtilerin biri veya birkaçı birlikte görülebilir.
hipospadias
hipospadias

Neden Tedavi Edilmelidir?

Bu hastalar tedavi edilmediği takdirde işeme problemleri,  ileri yaşlarda cinsel ilişki ve doğal yollardan çocuk sahibi olmayla ilgili fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşabilirler.

Tedavisi nedir?

Tek tedavisi cerrahidir. Hipospadias tedavisinde tanımlanmış çok sayıda ameliyat tekniği bulunmaktadır. Hepsinde temel amaç üretra denilen idrar kanalının normal anatomik yeri olan penisin ucuna taşınması ve aynı zamanda, eğer varsa, eğriliği düzeltmektir.

Ağır derecede eğriliği olan ve üretranın kısa olduğu proksimal hipospadiaslı hastalarda, işeme deliğinin normal yerine getirilmesi için vücudun farklı yerlerinden (kol veya uyluk derisi, ağız içinden, mesaneden) doku alınması gerekebilir. Böyle durumlarda belli aralıklarla 2-3 aşamalı ameliyat yapmak gerekebilir.

Ameliyat sonrası Bakım

Ameliyatın durumuna ve hastalığın derecesine göre idrar sondası takılabilir, bu sonda ortalama 3-7 gün kalır. Penis sargısı genellikle ameliyattan 2-3 gün sonra çıkartılır.

Tedavi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bu hastalarda ameliyat zamanlaması çok önemlidir. Operasyon(lar) çocucğun cinsel kimliğini tanımaya başladığı 2,5 yaşından önce tamamlanması önerilmektedir. Ameliyat için en uygun dönem 9 ile 12 ay arasıdır.

Komplikasyonlar

Çocuk deneyimi olmayan cerrahlar tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda hem cerrahi komplikasyon oranı daha yüksektir hem de psikolojik olarak daha olumsuz deneyimler söz konusu olmaktadır. Çocuk cerrahları ve çocuk ürologları tarafında gerçekleştirilen operasyonlarda başarı oranı %90’nın üzerindedir. Daha önce cerahi girişim uygulanmış peniste ve ağır hipospadias olgularında komplikasyon görülme oranı daha yüksektir. En sık karşılaşılan komplikasyon üretral fistüldür; dikişlerin arasındaki sızıntıya bağlı olarak birden fazla yerden idrar gelir. İlk operasyondan 6 ay geçtikten sonra daha basit ve sondasız bir operasyonla düzeltilir.

Enfeksiyon, kanama, penis derisinde gangren gelişimi, dikişlerin tamamen açılması, darlık ve peniste eğrilik diğer komplikasyonlardır.