Pilor Stenozu (Mide Çıkışı Darlığı)

Pilor, mide ile onikiparmak barsağını birbirine bağlayan kanalın ismidir. Kas yapısının pilor kanalından geçişi engelleyecek şekilde anormal derecede kalınlaşmasına pilor stenozu denir.

Görülme sıklığı her 1000 canlı doğumda 1-3’tür.  Nedeni bilinmemektedir. Erkeklerde 3-4 kat daha sıktır. Bu hastalık tipiktir 2-8. haftalarda görülür.

 

Bulgular

İlk bulgu bebek 2-3 haftalık iken başlayan fışkırır tarzdaki kusmadır. Kusma beslendikten kısa bir süre sonra gerçekleşir ve safrasızdır. Bebek kustuktan sonra yine iştahla anneyi emer ya da mamasını yer. Fakat kısa bir süre sonra tekrar kusar. Gerekli girişimler zamanında yapılmazsa kusmayla birlikte mide sıvısında bulunan ve vücut için önemli olan mineraller kaybedilir. Bebek, beslenemediği için kilo alımı durur ve kısa bir süre sonra kilo kaybetmeye başlar. Kısa sürede oldukça düşkün hale gelir.

Tanı

Tipik öykü ve ayrıntılı bir fizik muayene tanı için yeterlidir. Muayanede ele çarpan hipertrofik pilor kası (olive belirtisi) tipiktir. Pilor stenozu ile karışabilecek diğer hastalıkları elemek için bazı radyolojik tetkikler istenir. Ultrasonografi ile pilor kasının uzunluğu ve kalınlığı ölçülür. Ultrasonografi deneyimli ellerde yapıldığında tanı açısından %100’e varan özgünlük ve duyarlılığa sahiptir.

Tedavi

Pilor stenozunun tedavisi cerrahidir. Ameliyatta kalınlaşmış pilor kası uzunlamasına mukozayı açmadan ayrılır (piloromyotomi). Cerrahi girişim açık veya laparoskopik yöntemle yapılabilir, her iki yöntemde sonuçlar olumludur.

Bebek ameliyattan 6-8 saat sonra yavaş yavaş artırmak şartıyla beslenmeye başlanılır, 24-48 saat içinden tam beslenmeye geçilir. Genelde 3-4. günde bebekler taburcu edilir.

Ameliyat sonrası bir süre daha, sık olmayan ve düşük volümlü kusmalar normal kabul edilir.