Omfalosel

Omfalosel göbekte lokalize doğumsal bir karın duvarı anomalisidir. Omfaloselde göbek kordonun olduğu yerde geniş bir açıklık ve saydam bir kese vardır. Kese içinde sıklıkla barsaklar ve nadir olarak karaciğer, dalak ve gonad gibi iç organlar bulunur. Ortalama 5000 doğumda bir görülür. Sıklıkla kromozom anomalileri (en sık Down sendromu) kardiyak, bağırsak atrezisi ve diğer sistem anomalileri ile birliktelik gösterir.

Omfaloselde Tanı ve Tedavi Nasıl Olur?

Hamilelik sırasında ultrason ile omfalosel tespit edilebilmektedir. Omfalosel tanısı alan hastaların doğumu çocuk cerrahisi kliniği ve yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan donanımlı bir merkezde planlanmalıdır.

Karın hacmi küçük olduğundan, barsak genişlemesini önlemek için doğumdan hemen sonra nazogastrik sonda takılır. Enfeksiyon riski ve sıvı kaybını azaltmak için kesenin üzeri steril ılık serumla ıslatılmış gazlı bezle örtülür.

Küçük ve orta büyüklükteki omfalosellerde primer onarım tercih edilir; omfalosel kesesi eksize edilir, iç organlar karın içine alınır ve karın duvarı onarılır.

Büyük omfaloselde ise, karın içi hacim dışarıda gelişen organların sığmasına izin vermeyecek kadar küçüktür. Böyle bir durumda özel bir malzemeden yapılı yama kullanılarak karın duvarı kısmi olarak kapatılır. Karın dışındaki organlar yavaş yavaş karın içine gönderilerek karın duvarının kapatılması tamamlanır.

Ameliyat sonrası hastalar destek tedavisi sonlandırılana kadar yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip edilir.