Jejunoileal Atrezi (İnce Barsak Tıkanıklığı)

İnce barsakların duoudenumdan sonra gelen kısmı jejunum, jejunumdan kalın barsağa kadar olan bölümü ise ileum olarak isimlendirilir.

Jejunoileal Atrezi Nedir?

Jejunoileal Atrezi, doğumsal nedenlerle ince barsakların bir bölümünde gelişememe ya da tıkanıklık olma durumudur. Ortalama 1000-5000 canlı doğumda bir görülür. Ek anomali oranı azdır. Etyolojide dolaşım problemlerinin rol oynadığı düşünülür.

 

Jejunoileal Atrezi Tanısı Nasıl Koyulur?

Doğumdan önce barsaklarda anormal genişleme saptandığında durumdan şüphelenilir. Doğum sonrası bebekte karın şişliğinde artma ve kusma olur. Karın filminde tıkanıklık bulguları saptanırsa diğer barsak filmleri çekilir. Çekilen filmlerde tıkanıklık seviyesini tam olarak belirlemek mümkün değil, ancak barsak tıkanıklığına neden olabilecek diğer hastalıklar araştırılır. 

Jejunoileal Atrezi Tedavisi

Tedavisi cerrahidir. Tanı kesinleşince, bebeğin kusmaması için önce burundan mideye kadar uzanan bir tüp takılır. Bebek beslenemediği için damar yolundan sıvı başlanılır, enfeksiyon riskine karşı antibiyotik verilir. Ameliyatta kapalı uçları birleştirmek (anastomoz) ve barsak devamlılığını sağlamak amaçlanır.

Ameliyat sonrası, bir süre daha damar yolundan sıvı desteğine devam edilir. Tüp çekildikten sonra az az belenmeye başlanılır. Tam beslenmeye geçildikten sonra, karın şişliği ve dışkılama sorunu yoksa bebek taburcu edilir.