Vezikoüreteral Reflü

Vezikoüreteral reflü (VUR), idrarın mesaneden üretere ve böbreklere geriye kaçışını ifade eder. VUR Etyolojisine göre primer ve sekonde olarak sınıflandırılabilir. Genel olarak üreter ile mesane birleşim yerindeki bir anatomik bozukluktan kaynaklanıyorsa primer, mesane içi aşırı basınç artışına yol açan bir patolojiden kaynaklanıyorsa sekonder olarak tanımlanır. Bütün çocuklarda görülme sıklığı %1-2 iken, böbrek iltihabı geçirmiş çocukların %25-40’ında reflü mevcuttur. Çocuklarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonunun en sık nedenidir.

Tansı Nasıl Konur?

Vezikoüreteral reflü tanısı için klasik görüntüleme yöntemi voidingsistoüretrografi (VCUG) kullanılır.  Bu tetkikte idrar torbasına steril bir katater takılır ve kontrast madde verilerek üretere ve böbreğe geri kaçış olup olmadığına bakılır. Bu yöntemle saptanan VUR, hafiften ağıra doğru 1’den başlayarak 5 dereceye ayrılır. VCUG’nin yanı sıra nükleer veya ultrasonografik madde ajanları kullanan direkt sistografi teknikleri de vardır.

 

Tedavisi

Düşük dereceli reflüsü olan ve takibinde sorunu olmayan hastalar, reflünün kendiliğinden veya antibiyotik tedavisi altında kaybolma olasılığı olduğu için takip edilir. İleri dereceli reflüsü olan ve idrar yolu enfeksiyonu dolayısıyla böbrek hasarı engellenemeyen hastalarda cerrahi tedavi planlanır.