Kasık Fıtığı

kasık fıtığı
Kasık Fıtığı Nedir ve Nasıl oluşur?
Çocuklarda en sık yapılan cerrahi müdahalelerden birisi kasık fıtığı ameliyatlarıdır. Bebeğin anne karnında gelişimi sırasında, erkek çocuklarda testisler karın içinden torbaya (skrotuma) inerken kasık kanalından geçer. Kızlarda ise yumurtalık (over) karın içinde kalır ancak rahimin karın içinde sabit durmasını sağlayan bağlardan olan round ligament kasık kanalından geçer ve labia majorda sonlanır. Kasık kanalından geçen bu yapılar beraberinde karın içi organların üzerini kaplayan karın zarını (periton) da birlikte sürüklerler.

Yaklaşık her 100 erkek çocuğun doksanında bu zar kapanır, ancak 10’unda kapanmaz. Bu zar kapanmadığında, karın boşluğu ile skrotum arasında bir kesecik oluşur ki buna kasık fıtığı adı verilir. En önemli bulgu bebek ve çocuğun kasık bölgesinde belirip kaybolan şişliktir. Kasıktaki şişlik genellikle ağlama, öksürme, ıkınma gibi durumlarda daha belirgindir. Karın içi basınç azaldığı takdirde bu şişlik de kaybolur.


Hangi Sıklıkta Görülür?
Kasık fıtığı erkek çocuklarında kızlardan 4-6 kat daha fazla görülür. Görülme sıklığı normal süre ve kiloda doğan bebeklerde %1-3 iken prematüre bebeklerde bu oran %30’a kadar çıkmaktadır. Kasık fıtığı sağ ya da sol tarafta ya da her iki tarafta birden olabilir.

Boğulmuş Fıtık Nedir?
Vücut dışına çıkan ama fıtık kesesi içinden yumuşak bir baskıyla karın içine geri gitmeyen fıtığa boğulmuş fıtık denir. Kız çocuklarında yumurtalık boğulması daha sıklıkla görülmektedir. Uzun süren fıtık boğulması durumunda barsakları besleyen damarlar sıkışıp barsak çürümesi (strangulasyon) denilen hayatı tehdit eden ve acil cerrahi müdahale gerektiren durumlar ortaya çıkabilir, barsakların bir kısmını almak gerekebilir. Boğulmuş fıtığı olan çocuklarda ağrı, huzursuzluk, iştahsızlık olabilir. Süre daha da uzarsa kusma, karında şişlik, kaka yapamama ortaya çıkabilir.



Ne Zaman Ameliyat Edilmelidir?
Kasık fıtığı, iç organların (over, barsak, omentum) sıkışarak boğulma riskine karşı hastanın genel anestezi almasına engel enfeksiyon ya da başka bir durum yoksa en kısa sürede ameliyat edilmelidir. Sadece prematüre bebeklerde olası anestezi riski nedeniyle ameliyat bir iki ay ertelenebilir.

Ameliyattan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Çocuklar ameliyattan 2-3 saat sonra beslenmeye başlar ve aynı gün taburcu edilir. Genellikle aktivite kısıtlamasına gerek yoktur. Daha büyük çocuklarda ağır spor aktivitelerinde kaçınmaları önerilir. Ameliyat bölgesinde ve torbada işleme bağlı şişlikler olabilir, bu şişlik birkaç ay içinde yavaşça kaybolur. Kasık fıtığının tekrarlaması çok nadirdir. Ancak prematüre bebeklerde ve bazı bağ dokusu gibi hastalık gruplarında tekrarlama görülebilir. Tek taraflı kasık fıtığında karşı tarafta sonradan kasık fıtığı çıkabilir. Özellikle sol tarafta kasık fıtığı varsa sağ tarafta da fıtık çıkması olasılığı yüksektir. Bu durumda yeniden ameliyat zorunludur.