İnmemiş Testis

inmemiş testis

İnmemiş Testis Nedir?

Testisler, bebek henüz anne karnında iken 8. haftada böbreklerin hemen altında oluşur. Doğuma kadar geçen sürede testisler bir yandan gelişip büyürlerken diğer yandan kasık kanalından geçerek yerleşeceği torbaya (skrotum) doğru hareket ederler.

Nornal şartlarda doğumdan kısa bir süre önce her iki testis torbaya inişini tamamlamış olur.

Tek veya her iki testisin normal iniş yolu üzerinde kalıp, torbaya yerleşememesine inmemiş testis denir. İnmemiş testis zamanında doğmuş erkek bebeklerin %3–%5’inde görülür, prematüre bebeklerde bu oran %30 civarındadır. Testisin torbaya inişi dokuzuncu aya kadar devam eder. Dokuz aylık çocuklardaki inmemiş testis görülme oranı %1’dir ve bu oran puberteye kadar değişmeden kalır.



Retraktil (Utangaç) Testis Nedir? 

Bu tanım normal inişini tamamlayıp torbaya inen ancak aşırı aktif kremaster refleksi nedeniyle zaman zaman inguinal bölgeye doğru çekilen testisler için kullanılmaktadır. Kremaster refleksi,  iki yaş üzerindeki bütün erkek çocuklarda mevcut olup, uyluk iç kısmının elle uyarılmasıyla ortaya çıkarılabilir. Retraktil testis normal boyuttadır, muayene esnasında yukarıda duran testis, sıvazlanarak rahatça torbaya indirilebilir ve bırakıldığında torbada kalır. Tedaviye gerek yoktur.

İnmemiş Testis Ne Zaman Tedavi Edilmeli?

İnmemiş testis sonuçları bakımından önemli olduğundan vakit kaybedilmeden tedavinin planlanması için uzman hekime başvurulmalıdır. Altı aylıktan sonra testislerin kendiliğinden torbaya inmesi olasılığı çok düşüktür. İnmemiş testiste primer tedavi ameliyatla testisin torbaya yerleştirilmesidir. Ameliyat altı ay ile bir yaş aralığında yapılmalı,  bir yaş sonrasına bırakılmamalıdır.

İnmemiş Testis Tedavisinde Amaç Nedir?

İnmemiş testis tedavisi ile hastada infertilite (kısırlık) olasılığı, kanser gelişimi ve testis torsiyonu (dönmesi) riski azalır. Boş bir skrotum nedeniyle çocuklarda oluşabilecek psikolojik sorunların önüne geçilmiş olur.

Ele Gelmeyen Testis: Bu terim muayene ile torbada ve kasık kanalında saptanamayan testisler için kullanılır.  Ele gelmeyen testis; tüm inmemiş testisli olguların %20’sini oluşturur,  bu vakaların %40’ı karın içi yerleşimli iken %32’sinde de hiç testis bulunamaz.  Ele gelmeyen testisin tanı ve tedavisinin planlanmasında laparoskopik eksplorasyon altın standarttır.