Dil Bağı (Ankiloglossi)

Dilin uç kısmı embriyolojik gelişim sırasında 4. Haftada oluşur. Bu aşamada ağız tabanına yapışık olan dil zamanla serbestleşerek hareketli hale gelir. İşte bu gelişim sürecinde meydana gelen bozukluk sonucu dili ağız tabanına bağlayan frenulum denilen yapı kısa ya da kalın bir hal alarak dilin serbestleşmesini engeller. Bu durum özellikle erken bebeklik döneminde emmede zorluk sonraki yaşlarda ise konuşma problemlerine neden olmaktadır.

Belirtileri Nelerdir?

Bu bebekler, dil hareketleri kısıtlı olduğundan emzirme sırasında meme ucunun tam kavrayamazlar, bu durumda bebek doyabilmek için daha fazla çaba sarf eder bu da terleme, emerken zorlanma, huzursuzluk ve yetersiz beslenmeye neden olur.

Daha büyük çocuklarda ise dil yeterince hareketli olmadığında bazı ses ve kelimelerin çıkarılmasında sorun yaşanır.

'Dil bağı geç konuşmaya neden olmaz'

Tanı

Tanı koymak oldukça kolaydır. Muayenede dil basacağı yardımıyla dil bağı görülebilir. Çocuktan dili dışarı çıkarması, yukarı kaldırarak damağa değdirmesi gibi hareketler yaptırılır, hasta bunları tam yapamayacağından tanı doğrulanır.

Tedavi

Tedavisi dil bağının kesilerek dilin serbestleştirilmesidir. İlk 6 ayda, dil bağı ince ve transparan olan bebeklerde işlem lokal anesteziyle yapılabilir. Bu dönemde işlem ağrısız ve kanamasızdır. Müdahaleden hemen sonra bebek annesini emebilir. Daha büyük çocuklarda, damarlı ve kalın dil bağı olanlarda müdahale genel anestezi ile ameliyathane şartlarında yapılmalıdır. Olguların çoğunda dikiş atılmasına gerek olmaz, ancak kalın ve geniş dil bağında müdahaleden sonra dikiş atılması gerekebilir.

Tedavisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Emme problemi olan bebeklerde dil bağı düzeltilmesi mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Emme problemi olmayan bebeklerde ise müdahalenin konuşmaya başlamadan, en geç 8-9 aydan önce yapılması gerekmektedir.